SJETVA I NJEGA NASADA KRASTAVACA

Pripravite sjetvenu plohu, oblikujte redove s razmakom od 100-130 cm. Položite sjemenje u grupama od 2-3, u dubinu od oko 2-4 cm, izravno u zemlju (izravno sijanje u džepiće) u razmaku od 40-50 cm između rupa.

Kad jednom prokliju, izvršite prorijeđivanje sačuvavši snažnije biljke. Razdoblje sijanja je od svibnja u slučaju sijanja na otvorenom. U zadnje vrijeme se je raširilo presađivanje sadnica s grumenom zemlje na otvoreno krajem mjeseca lipnja.

Povremeno odstranite štetne trave, naročito u prvim razdobljima, kad krastavac raste sporo. Kad će biljka imati 2.-3. pravi list, nastavite zahvatom striženja, koje se sastoji od odstranjivanja vrhova (vršci ili vršne mladica) za olakšavanje razvoja bočnih mladica.

Navodnjavanje mora biti redovito i ne preobilno; sjetimo se da kratka sušna razdoblja plodovima donose gorkasti okus, dok preobilne vode uzrokuju opasne asfiksije korijena. Biljka krastavca može biti uzgajana na zemlji ili okomito zahvaljujući priređenoj strukturi potpore sastavljenoj od drvenih kolaca i željezne žice na maksimalnoj visini od 2 m.

U trenutku postizanja dimenzija i čvrstoće uzgajane sorte, pristupite berbi obavljajući trganje instrumentima za trganje kako bi izbjegli oštećenja biljke i kožice plodova. Razdoblje berbe; lipanj za kulture na otvorenom. U prosjeku na 10 m2 obrađenog zemljišta dobiva se 40 kg plodova.

Objavljeno dana