Jesmo li napravljeni od zvjezdane prašine?

Svemir, sa svojim crnim rupama, maglicama i zvijezdama koje eksplodiraju, može se smatrati odvojenim od našeg života. Međutim, istina u tome definitivno nije takva. Željezo u krvi, kalcij u kostima, kisik ispunjavaju naša pluća … Svi su umiješeni u zvijezde koje su umrle prije nego što je Zemlja rođena. Zvijezde su poput peći u kojoj se od vodika, najjednostavnijeg gradiva prirode, postupno stvaraju teški elementi poput bakra.

Kako zvijezde pretvaraju jedan element u drugi, to mijenja i njihovu kemijsku i opću strukturu. Njihova se unutarnja struktura mijenja i “razvija”. Drugim riječima, ključ za rješavanje misterija zvijezda u elementima; S druge strane, u zvijezdama je skriven ključ za razotkrivanje tajni elemenata. Stvaranje elemenata ide dalje – do željeza – u većini masivnih zvijezda. A nestabilnost uzrokuje eksploziju zvijezde kao supernove. Elementi teži od željeza (poput urana) nastaju u nizu nuklearnih reakcija u paklu eksplozije supernove. Uz ogroman intenzitet eksplozije supernove, proizvodi iz zvjezdane peći šire se poput vjetra u svemir.

Krhotine supernove miješaju se s plinom u međuzvjezdanim oblacima. Dakle, zvijezde koje se koncentriraju iz oblaka obogaćene su teškim elementima. Svaka uzastopna generacija zvijezda sadrži sve više i više teških elemenata. Smatra se da je Sunce zvijezda 3. generacije; Prije njegova rođenja umrle su 2 generacije. Iako su teški elementi nastali unutar zvijezda, najlakši elementi poput helija nastali su iz vatrene kugle (prvih 10 minuta) Velikog praska. Obilje helija u svemiru – 10% svih atoma – potvrđuje predviđanje teorije. To je snažan dokaz da je svemir započeo Velikim praskom.

Astrolozi nisu krivi što su ludi, već što nisu dovoljno ludi. Između nas i zvijezda postoji bliža veza nego što oni shvaćaju.

Želite li vidjeti komadić zvijezde? Pogledajte svoje ruke. Ti si meso zvjezdane prašine. Doslovno ste stvoreni na nebesima.

Objavljeno dana