Kako astronomi koriste X-zrake?

Oblik zračenja s najviše energije u prirodi su X-zrake (valna duljina 0,01-10 nanometara) i gama zrake (sve kraće od 0,01 nm). Širom svijeta RTG se koristi u medicinske svrhe. Dovoljno je energičan da prođe kroz ljudsko tkivo i izazove rak ako je doza previsoka. Gama zrake su još energičnije. Nastaje u nuklearnim reakcijama. Moglo bi biti kobno. Srećom, atmosfera blokira kozmičke X i gama zrake. Sunčeve zrake otkrivene su u eksperimentu s raketama 1949. godine. 1962. godine u pokusu rakete otkriven je prvi svemirski izvor X-zraka, Scorpius X-1. Od tada su lansirani mnogi rentgenski sateliti, uključujući Chandra (NASA) i XMM-Newton (ESA), koji su sada u pogonu.

Budući da će X-zrake prolaziti kroz zrcalo teleskopa, za spektralno / rentgensko snimanje neba potrebna je posebna optika i / ili detektori. Stvara X-zrake (milijune stupnjeva) kada se, na primjer, ekstremno vrući plinovi uvuku u crnu rupu ili sudare s ostatkom supernove.

Sateliti gama zraka uključuju opservatorij Compton (1991. – 2000.) i Integral (ESA) i Fermi (NASA), posljednja dva koja još uvijek rade. Ključno područje istraživanja: eksplozije gama zraka. Većina energetskih događaja u svemiru uzrokovanih eksplozijom divovskih zvijezda / spajanjem neutronskih zvijezda. Uništavanje materije i antimaterije i propadanje hipotetičkih čestica tamne tvari također proizvode difuzne gama zrake.

Fotoni gama-zraka vrlo visoke energije stvaraju tuševe sekundarnih čestica u Zemljinoj atmosferi koje se mogu promatrati zemaljskim instrumentima. X / gama zrake izlažu visokoenergetski svemir astronomima željnim uzbuđenja: najvrućim, najdivljijim i najeksplozivnijim slučajevima u prirodi.

Objavljeno dana