Loše cipele uzrokuju zdravstvene probleme

Kao što svaki roditelj zna, držanje djece u odjeći i obući uzima veliki zalogaj iz vašeg ukupnog budžeta. S odjećom možete uštedjeti korištenjem ručnih kupovina i kupovinom u trgovinama za pošiljke, štednjacima i diskontima. Međutim, kada su cipele vaše djevojke u pitanju, morate biti malo oprezniji. Dok su cipele za dječake obično obične – i oblikovane poput dječjeg stopala – cipele za djevojčice, posebno elegantne, dolaze sa šiljastim prstima, koji se počinju sužavati u podnožju palca. Loše prikladne cipele mogu uzrokovati mnogo problema za one brzo rastuće kosti, što se godinama kasnije može pojaviti u čukljevima, čekićima i drugim bolnim i nepotrebnim deformacijama kostiju, što može zahtijevati operaciju za ispravljanje. Ovdje imamo neke smjernice o tome kako biti sigurni da vaša djevojka neće završiti s problemima s kostima dok ne bude u tinejdžerskim godinama.

Prije nego što počnete provjeravati stilove cipela, zamolite prodavača cipela da upotrijebi uređaj za pričvršćivanje cipela (sve trgovine cipela ga imaju) kako bi odredio točnu širinu i duljinu stopala vašeg djeteta. Ovaj korak prije nego što počnete birati pomaže izbjeći razočarano dijete koje pronađe ‘savršenu’ cipelu, njezinu srčanu želju, samo da otkrije da nije dostupna u njezinoj veličini. Nakon što su joj izmjerena stopala, zamolite prodavača da vam pokaže nekoliko stilova željenih djevojačkih cipela, bilo da su to tenisice, čizme ili ženske cipele. Ako ćete cipele nositi s čarapama, neka vaša djevojka nosi ili ponesite par čarapa koje odgovaraju cipeli. Čarape će napraviti znatnu razliku u pristajanju cipele!

Uvijek isprobajte obje trgovine prije testiranja da li dobro pristaju. Uobičajeno je da ljudi imaju jedno stopalo samo malo veće od drugog, obično u prosjeku oko L inča razlike između njih. Želite ići s veličinom cipela koja odgovara većem stopalu.

Kupnja cipela za djevojčice može biti malo teža nego kod dječaka. Možda su djevojke jednostavno rođene s modom u genima i proizvođači cipela to znaju. Cipele za djevojčice dolaze s nizom ukrasa i ‘obilježja’ koje nema na dječačkim cipelama, poput modnih naramenica, mašnica, malih potpetica i onih šiljastih prstiju, što proces odabira čini uzbudljivijim – i duljim.

Budite spremni biti čvrsti u pogledu određenih ‘značajki’, poput pumpica i šiljastih prstiju. Objasnite da ti šiljasti prsti gnječe te kosti koje brzo rastu – i da su prilično neugodne kada se nose čak i nekoliko sati. Što se tiče pumpice, iako mogu izgledati slatko, također mogu doprinijeti neusklađenoj kralježnici. Kao dokaz, ponudite podsjetnik na staru tetu May i njezinu dugotrajnu bol u leđima. “Ne želite takvo stanje u svojim godinama, zar ne!” Jedini izvediv slučaj za šiljasti prst ili kratku pumpicu može biti kada se cipele rijetko nose u ograničenom vremenskom razdoblju. Samo par sati u takvoj cipeli vjerojatno će promijeniti mišljenje vašeg djeteta o zaslugama ove vrste cipela za djevojčice. Kada isprobavate cipele, neka vaša djevojka stoji uspravno. Osjetite širinu preko loptice stopala kako biste bili sigurni da nije preusko. Sada neka dijete ode nekoliko stopa dalje, tako da možete promatrati dio pete. Njezina peta ne bi smjela podignuti dok hoda – ova vrsta prianjanja rezultira bolnim žuljevima. Ako cipela dobro stoji na svaki drugi način, još uvijek imate dvije alternative: pitajte ima li trgovina umetke za petu ili dolazi li ta cipela u užoj veličini pete.

Slijedeći ove smjernice, i vi i vaša djevojka možete biti sretni. Ako ne možete pronaći par djevojačkih cipela koje vam odgovaraju – i prođe modni test, budite spremni otići u drugu trgovinu cipela. Uspostavljanje pravila kupovine cipela, odmah naprijed, olakšava naknadnu kupovinu cipela. Zapamtite, ovo ćete ponoviti za otprilike tri mjeseca!

Objavljeno dana